dinsdag 25 augustus 2015

Particulieren die rekeningen niet op tijd betalen

Toch komt het nog steeds veel voor, sterker nog het is in veel branches heel gebruikelijk. Eerst leveren, dan pas factureren. Met online aankopen is het vaak niet het geval, daar is het eerst betalen dan pas leveren. 

Maar bijvoorbeeld in de bouw is het normaal dat de diensten eerst moeten worden geleverd en vervolgens kan er pas gefactureerd worden. Het kan in deze gevallen voorkomen dat een factuur open blijft staan. Sommige klanten vergeten te betalen, anderen doen het expres. Voor ondernemers en de economie begint dit een erg groot probleem te vormen, al die openstaande facturen. De betalingsmoraal in Nederland is lager dan ooit!

Wanneer u te maken krijgt met extra incassokosten


Uiteraard hebben deze ZZP'ers ook gewoon kosten. Heeft u openstaande facturen? Dan is de kans groot deze bedrijven incasso inschakelen. Organisaties waar u een nog niet betaalde rekening heeft, besteden dit namelijk vaak uit aan een incassobureau. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het incasseren van rekeningen van andere mensen.

Vaak zult u dan extra kosten moeten afrekenen. Deze incassokosten zijn wettelijk geregeld in Nederland, en zijn ongeveer 15%, afhankelijk van de hoogte van het bedrag. De extra kosten zijn uiteraard voor uzelf, niet voor de ZZP'ers dat gewoon op volgende de afspraken geleverd heeft. Voorkom dit dus en betaal uw openstaande rekeningen gewoon netjes. U zou het zeker ook niet prettig vinden om geen loon te krijgen.

Ook de deurwaarder kan worden ingeschakeld als u betaling blijft weigeren

Hoeveel u precies extra moet betalen is niet altijd helemaal duidelijk op voorhand te zeggen. Gemiddeld is dit tussen 10 en 15 procent. Zonde geld, dat mag wel duidelijk zijn. Mocht u het bureau ook niet willen voldoen, dan gaat een deurwaarder zich erin gaan mengen. Dit is de volgende stap.

Voor niet betaalde rekeningen is de bevoegdheid van een deurwaarder groter. Zo kan een deurwaarder dus beslag leggen. Daarbij kan een percentage van uw salaris worden bevroren. De problemen worden zo groter en groter. Als u in de incasso periode gewoon betaald, hoeft het zover niet te komen. In de meeste gevallen wilt u het afwenden dat u met een deurwaarder te maken krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten